Home

Dome in brief

Marketing based only

Cases

News

How to find us

Dome people

Links

English   |   Deutsch   |   Español   |   Nederlands

Concert Spice Girls in het Gelredome
Shuttle-bus naar het Gelredome
Stewards in het Gelredome
Klimaatbeheersingsinstallatie in het Gelredome
Een van de promenades in het Gelredome
Dak Gelredome

Gelredome, Arnhem, Nederland

 

Het meest aansprekende onderdeel van Gelredome is het in zijn geheel uitschuifbare veld. Een spectaculair technisch hoogstandje waarmee het complex de ultieme vorm van multifunctionaliteit bereikt. Op 384 teflon schoenen schuift de 11 miljoen kilo wegende bak in nog geen vier uur naar buiten. Terwijl het natuurgras zich koestert in zon, wind en regen, is binnen een effen betonnen vloer beschikbaar voor de meest uiteenlopende evenementen.

Gelredome is gebouwd omdat Vitesse in haar oude stadion Monnikenhuize haar economische en dus sportieve plafond had bereikt. De verhuizing naar Gelredome betekende een enorme stap vooruit voor de club. Het aantal seizoenkaarten steeg van 7.000 naar 24.000, het aantal sponsors verdubbelde zich nog voordat het stadion gereed was. Ter gelegenheid van Gelredome werd de Vitesse Kids Club opgericht; binnen twee maanden hadden zich bijna 7.000 leden aangemeld. De omzet in merchandising was binnen een jaar verdrievoudigd.

Gelredome is geen gebouw, het is de vrucht van een visie. Het complex is niet alleen technisch gesproken een hoogstandje, het ontwerp is ook gebaseerd op omvangrijke voetbal- en marketing know-how. De combinatie van een doordacht state-of-the-art stadion (de hardware) en een uitgekiend marketing-, communicatie- en publieksbeleid (de software) heeft Vitesse geen windeieren gelegd.
Hieronder treft u een beeldimpressie aan van de opvallendste kenmerken van Gelredome.

De inpandige sfeerboulevard als het sociaal en commercieel kloppende hart van Gelredome. Winkels, horecaverkooppunten en terrasjes domineren het beeld. De promenade is verwarmd en kan 8000 bezoekers herbergen.

 

Het spectaculaire en feilloos functionerende schuifveld van Gelredome: een wereldprimeur met een gewicht van 11.000 ton die over de hele wereld aandacht heeft getrokken. De techniek is inmiddels ook toegepast in het nieuwe stadion van Schalke 04 in Gelsenkirchen. Vier zogenaamde gripper jacks zorgen voor een geruisloze verplaatsing van de grasmat. En dus voor een multifunctioneel gebruik van het stadion in optima forma.

Dankzij het schuifdak heerst er zomer en winter een aangename atmosfeer in Gelredome. Omdat het dak niet licht doorlatend is, kan bij evenementen een "black box"-situatie worden gecreëerd. Openen of sluiten van het dak neemt twintig minuten tijd in beslag.

Vanaf de opening heeft het bedrijfsleven de high standard-businessaccommodaties van Gelredome in zijn armen gesloten. Gelredome is the place to be voor relatiemarketing en image-building. Een sfeer van allure, vernieuwing en kwaliteit vormt de ideale entourage.

Gelredome beschikt over volledige klimaatbeheersing. Het complex kan worden gekoeld in de zomer en verwarmd in de winter. Het energieconcept van Gelredome maakt gebruik van geavanceerde technieken en is uniek in zijn samenhang. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo wordt gebruik gemaakt van zonnecollectoren, PV-cellen en koude-warmteopslag. Comfort en milieu gaan in Gelredome hand in hand. Zo zijn de tribunestoeltjes vervaardigd van gerecycled tuinmeubilair, dat met een spectaculaire actie werd ingezameld onder de regionale bevolking.

Goed opgeleide stewards brengen in Gelredome het begrip gastvrijheid tot leven. Zij zijn de verpersoonlijking van het service-gerichte Gelredome-concept. Grachten en hekken hebben in Gelredome plaatsgemaakt voor service met een glimlach. Het publiek voelt zich thuis en veilig in Gelredome. Meer dan eenderde van de bezoekers bestaat uit vrouwen en kinderen.

Op enige afstand van Gelredome bevinden zich vier satelliet-parkeerplaatsen. Vervoer van en naar het complex vindt plaats door middel van een intensieve shuttle-dienst. Bij het stadion zelf is plaats voor 4000 auto's. Gelredome kent geen file- of parkeerproblemen; de logistieke aanpak wordt door de bezoekers hoog gewaardeerd.

Gelredome in concert:
een goede akoestiek, een geluidsinstallatie van topkwaliteit en de smaakvolle entourage van Gelredome zelf, hebben van het complex een concertpodium van internationale allure gemaakt. Niet in de laatste plaats natuurlijk dankzij het bewegende dak en het uitschuifbare veld. Menig wereldster was in Gelredome al te bewonderen, al dan niet gehuld in Vitesse-shirt... De capaciteit van Gelredome in concert-situatie is 40.000.

 

 

Feiten en cijfers Gelredome

 

Totale investering:
Hoogte complex:
Lengte complex:
Breedte complex:
Stoelencapaciteit:
Loges:
Boxen:
Business-seats:
Persstoelen:
Rolstoelplaatsen:
Fundering:
Staalconstructies:
Beweegbaar dak:
Sluiten/openen:
Uitschuifbaar veld:
Schuiftijd:
Glijsnelheid:
Zalencentrum Gelredome:
Herentoiletten:
Urinoirs:
Damestoiletten:
Invalidentoiletten:
Horeca-verkooppunten:
Zonnecollectoren:
PV-zonnecellen:
Besparing op aardgas:
Shuttle-bussen:
Parkeerplaatsen Gelredome:
Stewards:

72,6 milj. €
42,8 meter
207,5 meter
168,5 meter
30.000
49
24
824
80
100
850 heipalen van 14 meter lengte; 3.800 m3 beton
3.705 ton
800 ton
20 minuten
11.000 ton
4,5 uur incl. verankeren
90 cm/minuut
2.000 m2
101
227
193
8
30
jaarlijks 600.000 douchebeurten
jaarlijks 4.000 spaarlampen
jaarlijks verbruik 70 huishoudens
zes opstapplaatsen
4.000
1.000 

 

Het in en uitschuifbare veld van het Gelredome